Hydrometer

Et hydrometer måler egenvekt på væsker. Det kan du bruke for å beregne alkoholnivå, hvis du måler ølet før og etter gjæring. Den vanligste skalaen er SG, som står for specific gravity.

Tips ved måling:

  • Mål væsken når den holder nøyaktig 20°C.
  • Pass på at det ikke er luftbobler festet til hydrometeret, disse får du enklest bort ved å snurre på det.
  • Alkoholprosenten får du ved å regne (original SG - ferdiggjæret SG) * 131.

Refraktometer

Å måle med et refraktometer er raskere enn å bruke en hydrometer, spesielt med varm vørter, men det har noen flere feilkilder.

Når du bruker et refraktometer må du huske på å tørke av målevinduet hver gang du bruker det. For å bruke refraktometer på ferdiggjæret øl må du beregne resultatet, og det blir ofte veldig unøyaktig.

Du kan også regne ut kaloriinnhold og humlebitterhet i de fleste bryggeprogrammer.